Jdi na obsah Jdi na menu
 

Jak se vám bydlí? Co sklepy, balkony, komíny, plíseň v bytě, tepelná pohoda. Jak jste spokojeni s podmínkami prodeje? Zde máte prostor se vyjádřit.

(příspěvky nejsou nijak redigovány a vyjadřují osobní názory)

Petice na Facebooku

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky za to video

(Marek Vontroba, 9. 6. 2011 19:16)

Děkuji za natočení a zveřejnění záznamu ze zastupitelstva. Nemohl jsem se účastnit a dost mě mrzelo, že jsem to propásl.

Ach ti naši zastupitelé

(Nostradamus, 8. 6. 2011 18:11)

Zastupitelé v čele se starostou s lidmi Na Libuši pěkně zatočili.
Na petici vůbec nebrali zřetel, přání voličů jim je volný.
Jediný kdo se snažil vyjít lidem vstříc, byli komunisté a Sociální demokrati.

Můžeme si za to vlastně sami, tím koho jsme volili. Zastupitelé dobře věděli, proč nevytahovat prodej bytů Na Libuši před volbami, ale těsně po nich.

Když se na to podívám reálně, tak lidem co chtějí koupit, zbývají dvě věci.

1/ Přistoupit na nabídku města dle původních podmínek, kde se ceny přirážek promítnou do společných prostor a sklepů, jež budou lidem také započítány do základní výměry s celkem vysokou cenou za metr.
Nebo trochu zariskovat a nekupovat.

2/ Počkat do voleb 2014 a nevolit současnou koalici, ale právě ČSSD a komunisty. Celkem mě mrazí to slovo komunisté, ale když srovnám Válka s ostatními ovečkami v zastupitelstvu, tak má u mne ten člověk respekt i když je to komunista. K věci si řekne svoje, což je pro jiné obrovský problém. Volební sílu naštvaných lidí Na Libuši nelze podceňovat a s volebními výsledky to může celkem zatočit. Důležité je, aby lidé nezapomněli a šli k volbám zdravě naštvaní. Pak je tato možnost asi reálná. Matějka dle mého přesluhuje a chová se vůči odlišným postojům arogantně.

Takže ti co chtějí kupovat dobře rozmyslete co provedete, dobře si spočítejte, co na baráku budete dělat, jaký bude fond oprav, kolik lidí a jací budou mít převahu v SVJ, atd.. dá se toho najít dost a dost. Nic není zadarmo a byt jistě nebude stát jen těch 200-300 tisíc co zaplatíte městu.

Hodně štěstí nám všem, co chceme kupovat, město nám to rozhodně nezjednodušuje.

Re: Ach ti naši zastupitelé

(Martin Herza, 8. 6. 2011 20:40)

Souhlas, co jsme si zvolili to máme. Ale, že to bude taková bída, se člověk doví až později :-/ Člověk se stále učí.

Poslední šance?

(nobodywashere, 1. 6. 2011 10:54)

Petice bude na programu ještě na zasedání v příštím týdnu. Myslíte že je ještě šance na změnu?

Re: Poslední šance?

(Martin Herza, 1. 6. 2011 15:06)

Šance umírá poslední. Záleží jak se silná koalice dohodne.
Asi by měli zastupitelé vzít v potaz, že petici podepsalo 573 lidí z Bechyně, ale klidně na to mohou kašlat. Je to jejich politická zodpovědnost, jejich mandáty, jejich hlasy a každý ze zastupitelů by měl mít svůj názor, ten si obhájit a nést za něj odpovědnost.
Při nejhorším můžeme provést defenestraci. Fyzická defenestrace v právní společnosti už není tak populární, tak aspoň pomyslnou v příštích volbách :-)

Reakce na starostův článek ve Zpravodaji...

(Jozef Leškovský, 15. 5. 2011 22:04)

Petice za snížení cen bytů – reakce na článek pana starosty.
Já to vezmu od konce: pane starosto, nechtěl byste Vy ze svých příjmů přispět na zimní a po-zimní údržbu komunikací a chodníků v Bechyni? Víte, kolika lidem by se šlo lépe do práce a do obchodů? A mohli byste k tomu použít odměny i příspěvky, na které pod hlavičkou nějakých pracovních stáží v cizině přispívá společnost blízká JETE starostům v okolitých obcích? A konec konců i ze svého platu, který určitě není 12 tisíc čistého jako mám já, farář. A jako občan doufám, že jako starosta půjdete nám, všem občanům, osobní angažovaností příkladem.
Zdá se Vám tento požadavek absurdní? Mně ano, ale takovýto argument jste použil vůči panu Herzovi. Co má společné jeho soukromí s prodejem bytů? Jsou snad ty byty Vaše?
Pak píšete: „Nevím, kde autoři petice zjišťovali ceny bytů, mohl bych zde uvést příklady daleko vyšších cen, než jsme stanovili my, ale to si snadno každý může zjistit sám.“ Tak Vás prosím, abyste to uvedl konkrétně. Jako protiváhu uvedu, že v Košicích na Slovensku (druhém největším městě Slovenska) na sídlišti Luník IX se rozhodli paneláky zbourat, protože se nenašel žádný investor, který by tato obydlí dal do pořádku. (Z důvodů „obecně“ známých.)
V pravidlech o cenách bytů mně osobně chybí hodnocení kvality bytů. Když jsem stěhoval paní učitelku ze ZUŠ-ky na sídliště, šla do bytu, ve kterém se nedaly zavřít dveře do koupelny – posun mezi horním a dolním rohem dveřních futrů byl víc než deset centimetrů. Zdi křivé - boule, a když pan Lála pokládal koberec, tak ze všech stran musel porůznu řezat, protože nějaká rovnoběžnost byl tehdy asi pojem neznámý. Divím se, že splachovací záchod nebyl nadstandard. Normálně by za takové „výdobytky“ socializmu měly být slevy. Bourané auto, ačkoli opravené v značkovém servisu, taky ztrácí na hodnotě. A obyvatelé těchto bytů by našli i jiné nedostatky.
A teď budu trochu nahlas písemně přemýšlet: výnosy z prodeje bytů měly pravděpodobně sloužit na splácení úvěru, který si město vzalo na financování opravy náměstí. Aby těch financí bylo co nejvíc, pravděpodobně proto je přirážka za koupi po 1.1.2014. Jinak si totiž tuto přirážku nedovedu vysvětlit, protože účetní hodnota majetku – i obecních bytů – stářím klesá. (Viď na adrese http://www.mestobechyne.cz/cz/urad-samosprava/verejne-zakazky/ „Poskytnutí investičního úvěru na financování rekonstrukce náměstí T.G.Masaryka v Bechyni“)
V souvislosti s peticí ale jeden závažný problém. K 1.1.2001 bylo v Bechyni evidováno 5996 obyvatel, k 1.1.2010 jich bylo 5467. Rozdíl 529 obyvatel. Při dotacích od státu na obyvatele ztrácíme příjmy. V případě, že počet obyvatel klesne pod pět tisíc, budou ty ztráty ještě větší. Já se tedy ptám, co normálního a občanům přínosného jste za svých třináct let starostování vymysleli, aby lidé zůstali bydlet v Bechyni?
V obci Řepeč u Opařan obec nabízí zasíťované pozemky (170 Kč/m2) s tím, že když mladá rodina postaví hrubou stavbu a zaváže se bydlet v obci 20 let, dostane polovinu ceny pozemku nazpátek. A každoročně (podle vyjádření starosty) tam kolaudují několik domů. Škola a zdravotní středisko je v Opařanech, do Tábora asi 10 km. Auto je už dneska standard. A to nevím, co ještě plánují v obci Sudoměřice u Bechyně.
A co se stane, když se byty neprodají? Na splácení zůstatku tohoto úvěru si město buď vezme další půjčku, nebo hodně seškrtá kolonku „výdeje“ v rozpočtu (patrně mimo kolonky mzdy a odměny), nebo navýší přímé platby – různé obecné poplatky, nebo vymyslí ještě něco jiného.

(tento článek pošlu do červnového Zpravodaje a "snad" ho otisknou.)

Milá Saly

(Františka, 20. 4. 2011 19:28)

Vážení, nebylo už toho sebelitování se dost? Žijete v roce 2011, již hodně let se nedává každému podle jeho potřeb (ti starší si jistě vzpomenou, že mezi všemi potřebnými se vždy našli někteří potřebnější). Shrnu vaší situaci:
1/ byty jste dostali naprosto za nic - na základě žádosti od města, přidělené od vojska nebo od jiného zaměstnavatele
2/ bydlíte v nich vy osobně, tak proč byste měli bydlet ve špíně, plísni a ještě dnes si topit v kamnech?(odpověď: protože jsme ovce a čekáme co nám kdo dá, co za nás někdo vyřeší, přece nebudeme investovat do "cizího")
3/ nájemné je to jediné, co za zapůjčení bytu platíte vlastníkovi-když budete vlastnit např.garáž a někomu ji pronajmete, tedy zapůjčíte, bude to zadarmo?
4/ když konečně po dlouhých letech nastane situace, kdy si můžete o svých penězích začít rozhodovat sami (ve vzniklých SVJ se nevybírá nájemné, ale příspěvek do fondu oprav, jehož výši si vlastníci sami odsouhlasí a odvádí se podle velikosti bytu -např. 30,-Kč/m2/měsíc- a tento fond oprav si sami vlastníci spravují, sami rozhodují co se s vybranými penězi udělá
A TOHLE VY NECHCETE? Vždyť vidíte kolik let se domy cíleně a plánovitě neopravují. Křičíte, protože se nechcete sami o sebe postarat, protože vám to stále ještě vyhovuje, že svojí neschopnost můžete svádět na někoho jiného. Napadlo vás, jaké možné scénáře mohou nastat po předání petice zastupitelům? Například:
1/ zastupitelé se usnesou, že se vlastně unáhlili, změní své rozhodnutí a byty prodávat nájemcům nebudou
2/ to by mohlo velmi pomoci tomu zájemci, který měl zájem koupit celé domy i s nájemci, hraje o čas, použil by i jiné metody a nakonec by možná i zastupitele přesvědčil o jedinečnosti své nabídky ( a co by se dělo dál? zvýšení nájemného, vystěhování těch co na to nemají a někdy v budoucnu možná i rekonstrukce prázdných domů a bytů)
3/ pokud si byty někteří nájemci nekoupí, nic by se v současné době nestalo, zůstanou stále v nájemním vztahu s městem jako dosud ( ale jak dlouho si myslíte, že budete platit pouhých 35,-Kč/m2 - dlouho ne, počítejte spíše se 60,-Kč/m2- budete tedy platit mnohem více, opravy čehokoliv budou stále na stejné (nulové)úrovni a vy budete moci stále na někoho nadávat
4/ a vy, co jste sami do bytů investovali, to také nechápete, že si můžete koupit to, do čeho jste velice riskantně vložili vlastní úspory?Vždyť ta kupní cena bytu bude nízká v porovnání s tím, v jaké kvalitě již dnes vlastní zásluhou bydlíte a zaplatíte za byt stejně jako ti, kteří stále jen vyčkávají, bydlí v nehezkých bytech a o nic se nechtějí starat
Těch možných scénářů dalšího vývoje je více, ale pokud jste dočetli až sem a ještě vás neskolil infarkt či mrtvice, jistě už víte, že o svých věcech si chcete rozhodovat sami.
Perte mě a žerte mě, teď mě můžete rozsápat v bouřlivé diskuzi. Vaše Fany

Re: Milá Saly

(Jirka, 20. 4. 2011 20:10)

Milá Františko, nebudu rozpoutávat bouřlivou diskusi. Pouze mě napadá k Vašemu bodu 1/ město ty byty dostalo taky naprosto za nic - a kdo je vlastně město - nejsou to jeho obyvatelé - tedy vlastně i nájemci bytů na Libuši?! k bodu 2/ a 3/ ano nájemné je platba za užívání cizí věci, ale proč bychom tuto "věc" měli udržovat a opravovat - to je přeci povinností majitele. Zapůjčíte-li si garáž nebo auto nebudete asi financovat novou střechu nebo součástky. K bodu 4/ mne napadá jen, když se tak vyznáte v chodu SVJ - nejste Vy nádohou z nějakého toho SVJ vznillého v Bechyni prodejem bytů v první vlně?! Který hospodář prodává nejnovější majetek a pod cenou a starý si nechá?! Proč tenkrát město nemuselo zdůvoňovat nízkou cenu - čímž se ohání nyní?! Proč tenkrát nenabídlo nájemcům cenu tržní - vždyť je také nikdo ke koupi nenutil?!

Re: Milá Saly

(Martin Herza, 20. 4. 2011 20:18)

Když už jste si dala práci s tak propracovaným elaborátem a cítíte se na to, aby Vás lidé cupovali, tak se zkuste podepsat pravým jménem. ;-)

Re: Re: Milá Saly

(Františka, 20. 4. 2011 20:30)

Ale já fakt slavím na Františku. Odpovím dotazem Vy jste také byl na zastupitelstvu,že? a zticha, že?

Re: Re: Re: Milá Saly

(Martin Herza, 20. 4. 2011 21:20)

Ano byl jsem tam a byl jsem zticha a jmenuji se Martin Herza a nestydím se za to, že jsem byl zticha. Podmínky byly veřejně prezentovány poprvé a mne přišlo rozumné, nejdřív se s nimi důkladně seznámit, promyslet okolnosti a pak reagovat. To, že cenu a podmínky projednávalo zastupitelstvo za zavřenými dveřmi bylo jejich rozhodnutí.

Reakce:
1/ ano
2/ ve špíně nebydlíme, vy ano? S plísní se na Libuši v přízemí a pod střechou bojuje velmi obtížně, přeji zažít. Někteří topí v kamnech, víte proč? Nemají na nové.. a když mají, někdy váhají, zda ho koupit do cizího.. co když půjdou z bytu pryč? Nemohou si ho vzít sebou a po deseti letech za něj dostanete 0Kč.
3/ ano nájemné platíme, jinak bychom asi nemohli být nájemníci.. zde jsem Váš myšlenkový pochod asi minul...
4/ pokud jsem Vás dobře pochopil, chtěla jste nám sdělit novinu, že peníze vybrané na fond oprav zůstanou na domě.. děkujeme za novou a zásadní informaci...
"A TOHLE VY NECHCETE?" Nikdo neříká, že nechceme. Jste jen méně chápavá a nevíte o co nám jde. Byty chceme koupit, ale nesouhlasíme s cenou vhledem ke stavu bytů a domů ... přečtěte si petici.
A co možná rozhodnutí zastupitelů?
1/ ano to je možné, bude však těžké zdůvodnit toto rozhodnutí a navíc si myslím, že lidé začnou dost šlapat na město, kvůli stavu domů.
2a3/ Toto rozhodnutí by mohlo být politická sebevražda, vzhledem k tomu co bylo prezentováno na jednání zastupitelstva 16.3.
4/ Já jsem do bytu investoval a pochopil jsem to přesně. Mám možnost koupit do čeho jsem riskantně investoval. A právě proto, chci byt koupit za nižší cenu, než mi město nyní nabízí, protože nás čekají investice na domě, kde nebylo nic uděláno. Když si sečtu co jsem do bytu nacpal + za co bych ho měl koupit + co bude stát renovace domu, jsem daleko nad cenou bytu, který se nedávno prodal po Kubíčkovi na Písecké ve zděném a mladším baráku v dobrém stavu s centrálním topením.. aha, zde je asi něco špatně..

Re: Milá Saly

(Jitka, 21. 4. 2011 23:14)

Milá Fany, já vás "žeru". Lépe bych to nikdy nenapsala. Máte naprostou pravdu. Ale možná jsme dvě jediné, co žijí v tomto roce, v této době atd. Tak ovce probuďte se a "myslete", resp. "přemýšlejte.

Re: Re: Milá Saly

(PP, 22. 4. 2011 9:23)

Jak správně píšete, jste zřejmě jen dvě. Nebude tedy v tom ten zakopaný pes? Zamyslete se nad tím, proč jste jen dvě a proč většina osotatních má opačný názor !!! Třeba procitnete.

Re: Re: Re: Milá Saly

(Jitka, 22. 4. 2011 10:07)

Vážený "PP" vždyť sem píše jen "pár" lidí, stejných "pár" lidí, kteří vám podepsali tu petici. A i když jsme jen "dvě" není to tím, že není více lidí stejného názoru, jenom je možná pod jejich úroveň diskuse tohoto ražení.

Re: Re: Re: Re: Milá Saly

(Martin Herza, 22. 4. 2011 11:44)

Tajemná Jitko, mohu Vás již teď ujistit, že petici doposud podepsalo více než jen "pár lidí" :-)

Re: Re: Milá Saly

(Jan Novák, 22. 4. 2011 23:06)

Jste první z diskutujících, kdo použil urážlivé slovo vůči jinému diskutujícímu.
S Vaší vznešeností a jasným rozumem to nebude tak horké.

Re: Re: Milá Saly

(Majka, 17. 5. 2011 17:04)

Myslím, že tři.
Navíc mám z toho všeho tady dojem, že spoustu věcí někteří zveličují a záměrně uvádějí polopravdy a manipulují, aby ta navržená cena 1000 Kč nevyzněla tak trapně. Chvílemi mi to připadá jak dohady typu jednapanípovídala. Netvrdím, že by cena v základu nemohla být nižší v řádu stokorun, ale čím víc budete nákup odkládat, tím víc se vám to prodraží. Ale třeba se pak budte moct plácat po ramenou, jak jste to tomu "městu" nandali, až po tahanicích těch pár drobných usmlouváte.
Spíš byste tu energii měli napřít tak, abyste bydelli lépe a ve svém. A ne tu plakat, kolik starostí s tím ve výsledku bude. Starosti samozřejmě budou, ale s tím se musí počítat, jinak nemá cenu byty kupovat.
Vůbec nejvíc mě baví ty stesky o zdražní po roce 2014. Tady přece nejde o zdražení, ale o slevu před tímto datem. To si vážně myslíte, že vám bude město poskytovat bezúročný úvěr třeba na 20 let? To bych snad já zorganizovala petici za prohlášení Města jako nesvéprávného. V každém druhém inzerátu je větička, při rychlém jednání sleva, tohle je v principu to samé. Tak jednejte, ale korektně a nevyvolávejte zbytečně negativní emoce.

Mimochodem mi není jasné, proč už dávno někdo nepodal trestní oznámení kvůli zanedbanému stavu komínů na fotografiích. Tohle přece není momentální stav, takhle musejí vypadat léta.

Re: Milá Saly

(Jan Novám, 22. 4. 2011 1:18)

Milá Fany, zdá se mi, že ne zcela rozumíte psanému textu, anebo se prostě jen snažíte podsouvat lidem z Libuše své vlastní názory.
Musím Vás ujistit, že se nelituji, ale mám vztek.
1) Byt jsem nedostal za nic. Byt jsem nedostal vůbec. Jsem řádný nájemník v řádném nájemním vztahu. Tak tady neplácejte nesmysly.
2) Jako takový nemusím zvelebovat majetek pronajimatele, nebo opravovat hrubé konstrukční závady stavby, které jsou prvotní příčinou plísní. Rovněž topení je takové jaké je - proč bych ho měl modernizovat a bezúplatně převádět na majitele? Jako se to děje? Povolí Vám za Vaše peníze vyměnit jejich okna - a hned jim musíte podepsat, že okna budou jejich zdarma. Totéž s topením. Vaše odpověď je zcela na místě, proč bychom měli investovat do cizího? Probuďte se Vy, Fany, a podívejte se do kalendáře na letopočet. Do cizího, do cizího, do cizího! Pokud jsem i přes to investoval, bylo to jen z čirého zoufalství, protože můj pan domácí je skrblík, který za 33 let (co pamatuji) nedokázal ani vymalovat chodbu. Okna jsem vyměnil proto, že stará okna chtěla vypadnout na ulici. Atd., atp. Bytenes nebyl schopen opravit skoro nic. A co opravil - blbě. Však si pamatujeme ty úderníky, které zaměstnával. Teď zrovna Bytenes jeden byt Na Libuši opravuje. Tempo je úžasné, rejpají se tam od podzimka.
3) Nájemné je to jediné, co platím vlastníkovi - to by neřekl němý, milá Fany. Co asi bych mu měl jiného platit? Zvláštní příplatek za to, že mě nezašlápne?
4) Po létech nastala situace... atd. Díky Městu a jeho dluhům nastala o 10 let později, za mnohem horších podmínek, což v kombinaci s nenažraností zastupitelů vyústilo v to, že nejhorší a nejstarší byty se mají prodávat za nejvyšší ceny. Tak to je tedy na hlavu, milá Fany. Očekává-li vedení Města, že mu za to budeme olizovat ruce, tak nebudeme.
Dál nemá cenu Váš příspěvek rozebírat. Katastrofické varianty dalšího vývoje pochopitelně existují. Ale i kdyby to tady skoupil Bakala sakum prdum, nemohl by vyhnat nájmy na úroveň Pařížské ulice. Přece jen jsme tady v zaprděných Kotěhulkách, i s Vámi, milá Fany. A nebýt těch tisíců nájemníků v nájemních domech, postavených za onoho ošklivého režimu, tak by tady pes chcípnul úplně. Ujišťuji Vás, Fany, že svět nekončí Na Hlídárně, ale je o moc větší, o moc. Někdy tam vystrčte hlavu.

Re: Milá Saly

(Libor, 22. 4. 2011 7:13)

Ani náhodou se nemohu ztotožnit s Vaším příspěvkem. Je vidět, že jste opravdu nepochopila, proč vznikla petice. Ano i já považuji navrhovanou cenu za neadekvátní, ke stavu věci. Poč? Já jsem dostal byt jako zdevastovaný, nevhodný k užívání po jedné soc. rodince. Byl opravdu v žalostném stavu. Foto sice mám, ale jen klasické. Abych ho mohl využívat, musel jsem do něj investovat. Město dalo limit 100 tis. Zdá se vám to hodně? Ještě dalších téměř 40 tis. jsem přidal. A to jsem dělal hodně sám a kupoval věci co nejlevnější. Těch 100 tis. si odbydliji (půjčil jsem peníze Městu a bez úroku). Oněch 40 tis. propadlo městu. Byt mám tedy ve stavu k užívání, žádný luxus. Proč bych měl platit více za to, že Město nechalo zdevastovat byt, částku nutnou k rekonstrukci jsem vlastně zaplatil já a ne ta soc. rodina a nakonec mě za to vše odmění vysokou cenou při prodeji bytu.
Pokud Město sníží cenu rád si byt koupím a jak vy podotýkáte budu platit do fondu oprav na svůj byt a ne na cizí.
Ještě bych rád poznámku k SVJ. Zapoměla jste napsat, že kolik se bude platit do fondu oprav a co se bude opravovat v domě rozhodujě většina. Klidně se může stát, že většina bude bohatších než ta menšina a cena kterou stanoví jako platbu do fondo bude pro menšinu neúnosná a i oprava, kterou si rozhodne nebude pro menšinu přijatelná - ale co naplat to je riziko, které se v tomto případě musí podstoupit( jako i riziko, že Město prodá celé domy).

S peticí souhlasím!!!

Re: Re: Milá Saly

(I.P., 22. 4. 2011 9:31)

Dobrý den Libore, děkuji za váš příspěvek. Je vidět (a je to dobře), že lidé jenom nenadávají, ale zamýšlejí se nad problémem prodeje, ale hlavně také nad tím, co bude dál - po koupi bytu.
Škoda, že se nad tím také nezamýšlejí na radnici.